woensdag 26 oktober 2011

Ding 5 Sociale media

Voor de gelegenheid weer eens mijn profiel op Hyves geopend. Was er lang niet 'op' geweest. Ik had gelijk weer hetzelfde gevoel als toen ik mijn profiel enkele jaren geleden aanmaakte: WAT EEN KERMIS! Niet alleen visueel is het bont, maar ook het bombardement aan toeters en bellen doet mij duizelen. Ik kan daar niet echt aan wennen. Kennelijk zit ik anders in elkaar dan de 7 miljoen houders van de actieve Hyves profielen. Waarschijnlijk hoor ik bij de ongeveer 3 miljoen 'slapende' Hyves gebruikers. Gelukkig voor mij: Ik hoor dan toch bij een groep. Patti Valkenburg, maar ook onderzoekers van Mijn Kind Online, wijzen er op dat mensen / kinderen graag bij een groep willen horen. Zeker ook voor kinderen een niet onbelangrijk deel van het volwassen worden. Op zoek naar je identiteit, 'vrienden' maken, krabbels plaatsen, je profiel pimpen, etc. Hoe mijn generatie ooit groot is geworden en een identiteit heeft ontwikkeld is in de huidige tijdgeest van social media dan ook nauwelijks voor te stellen.

Lespakket Hyves
Ik heb gelijk maar even gezocht naar profielen over onze school, en gelukkig, ze zijn er! Over geen van deze profielen voeren wij redactie. Het is ook niet altijd duidelijk wie dat wel doet. We hopen door het aanbieden van het lespakket Diploma Veilig Internet toch indirect invloed te hebben op de wijze waarop kinderen de profielen beheren. In de klas worden de do's en dont's besproken.   

Nog niet zo lang geleden is een compleet lespakket over het gebruik van Hyves verschenen. Deze bestaat uit 10 lessen. Heeft iemand ervaring met deze lessenserie? Ik hoor/lees het graag. (#durftevragen)

Twitter is voor mij een bron van informatie en inspiratie. Regelmatig komen er tweets voorbij waar ik iets aan heb. Ik heb gemerkt dat je een bepaalde handigheid moet ontwikkelen om het medium te gebruiken en voor je te laten werken. Mijn school heeft sinds kort ook een account op Twitter. Deze staat op dit moment alleen 'op luisteren'. 

Over de toekomst van de social media, en dus ook Twitter, wordt druk gespeculeerd. Tijdens de presentatie van BoekTweePuntNul gaf Remco Bron in zijn keynote aan dat Twitter nu op z'n hoogtepunt is. Volgens Remco zal het binnen 1,5 jaar worden overgenomen. Zie het verslag van Wilfred Rubens.

De ontwikkelingen gaan snel, heel snel. Volgend jaar een geheel nieuwe inhoud van de cursus 23 dingen?    

2 opmerkingen:

  1. Hyves heeft onlangs een update gekregen en ziet er iets strakker uit. Meer redactionele contant om het nieuws te duiden waar veel over gesproken wordt op Hyves. Het is zo een mooie thermometer van wat er leeft bij mensen.

    De kermis is een grote succesformule geweest en tegelijk stootte het mensen enorm af. Mede omdat het merendeel van de gebruikers geen enkel gevoel voor lay-out en gebruiksvriendelijkheid heeft. Sommige Hyvesprofielen doen pijn aan je ogen en zijn niet te lezen. Voor kids is dat natuurlijk wel weer geweldig.

    Over het businessmodel van Twitter wordt heel vaak verschillend gedacht. Feit is dat Twitter voor heel veel mensen (gebruikers of niet) merkbaar de communicatie veranderd. De manier waarop nieuws verspreid wordt en de gevestigde media er hijgend achteraan laat lopen is fundamenteel veranderd. Dat het onderhouden van zo'n dienst (serverparken, datastromen en zekerheid dat de dienst blijft draaien) bakken geld kost is ook duidelijk. En dat er nog weinig verdiend wordt is ook een probleem. Af en toe een sjeik die er geld in steekt helpt tijdelijk. Je zou er bijna voor pleiten dat zulke belangrijke communicatiemiddelen staatssteun moeten krijgen. Essentiƫle communicatiemiddelen waarvan vel burgers en bedrijven afhankelijk zijn en er hun eigen businessmodel op bouwen. Welke invloed hebben dan geldschieters en wat verwachten ze aan rendement en wat heeft dat dan weer voor invloed op de communicatie tussen de Twittergebruikers.

    23Dingen is wat dat betreft dynamisch en dingen worden vervangen of herschreven als daar aanleiding voor is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik deel je gevoel zoals je dat beschrijft over je Hyves en ik ervaar het als een voordeel met een aangemaakt cursus-inlog te kunnen stoeien.

    BeantwoordenVerwijderen